Historia wymaga pasterzy, nie rzeźników.


4 osoby:
Gospodarz Gospodarz
Pani A
A
Gość B
Gość C
6 osób:
Pan B Pani A
Gospodyni
Gospodarz
Pan A Pani B
8 osób:
Pani A Gospodarz Pani B
B
C
Pani C Pan A
12 osób:
(z udziałem młodych dyplomatów: Pana E i Pana F)
Pan C
A Gospodarz Pani B Pan D
E
F
Pani D Pan B Gospodyni Pan A Pani C
W celu ułatwienia gościom zajęcia miejsca umieszcza się na stole kar-
teczki (format biletu wizytowego) zawierające imię i nazwisko, bez tytułów (Pan
Mrs ...) wyróżniając tytułem tylko przewodniczące-
go delegacji. Stosuje się je na uroczystych przyjęciach gdy liczba gości przekracza 8 osób.
119
Często przy większych przyjęciach siedzących, w holu wykłada się plan stołu (patrz rysunek) ze wskazaniem gdzie każdy z zaproszonych gości
dzie miał miejsce. Należy się z nim zapoznać, a także zorientować kto bę-
dzie siedział obok, by łatwiej nawiązać konwersację podczas posiłku.
i sztućce muszą być odpowiednio dobrane do każdej potrawy i
stanowić komplet. Talerz
stawia siÄ™ zwykle na platerowanej pod-
stawce
nakrytej małą serwetką. Niektóre serwisy zawierają
odpowiedniej wielkości
używane jako podstawki pod talerz, na któ-
rym podaje się danie. Serwetkę przeznaczoną dla gości
się na głów-
nym talerzu. Wyszukany sposób układania serwetek (stosowany często w
restauracjach) nie powinien mieć miejsca na oficjalnych przyjęciach. Nale-
ży je
w możliwie prosty sposób. Złożone serwetki umieszcza się na
talerzu lub po jego lewej stronie,
w
ozdobnej obrÄ…czce.
Po prawej stronie kładziemy wydrukowane
Talerzyki do pieczywa
ustawia się po lewej stronie nakrycia, podobnie jak talerzyki do sałaty.
Noże, widelce i łyżki układa się według kolejności użycia. Zewnętrzne,
ułożone najdalej od talerza, używane są pierwsze. Wszystkie sztućce muszą być z tego samego kompletu. Najbardziej eleganckie są srebrne lub platerowane. W Polsce i w Anglii sztućce do deseru układa się powyżej główne-
go talerza. We Francji oraz w Stanach Zjednoczonych kładzie się je na sto-le dopiero po spożyciu głównego dania, przed podaniem deseru. We Fran-
cji łyżkę do zupy oraz widelce układa się stroną wypukłą do góry, nato-
miast w Polsce, Wielkiej Brytanii oraz Stanach Zjednoczonych powszech-
niejszy jest zwyczaj odwrotnego
sztućców.
Napoje podaje siÄ™ w odpowiednio dostosowanych kieliszkach i szklan-
kach (patrz
umieszczonych obok nakrycia na
Dla każdego
napoju przeznaczony jest oddzielny rodzaj szkła. Najczęściej napoje podaje się w białym, kryształowym szkle. Ozdobą kieliszków może być monogram
lub herb gospodarza. Kolorowe kieliszki, kobaltowe lub złocone, nie są w
zasadzie używane w europejskiej
Ważnym elementem dekoracji stołu są kwiaty i świece. Kompozycje
kwiatowe zdobiące stół powinny być ułożone w niskich wazach lub pła-
skich naczyniach szklanych tak, aby nie przesłaniały rozmówców siedzą-
cych po drugiej stronie stołu.
i dobre gatunkowo świece (w zasa-
dzie w
kolorze) są nie tylko ważnym elementem dekoracji, ale także
Wyjątek stanowią kieliszki z zielonego szklą, na niskiej nóżce, używane
w krajach skandy-
nawskich i Wielkiej Brytanii do białych win
120
oświetlenia stołu wieczorem. Lichtarze (a także spotykane we wnętrzach pałacowych wysokie, bardzo ozdobne, nawet ponad metrowej wysokości
stawiane na stole kandelabry) powinny być ustawione w sposób nie prze-
szkadzający siedzącym przy stole gościom. Świeczniki mogą stać na stole
o każdej porze dnia. Zapalamy je jednak dopiero do posiłków wieczornych.
Wszystko należy przewidzieć i sprawdzić przed przyjęciem tak, by at-
mosfera przyjęcia nie została zepsuta bądź przez niewłaściwy dobór towa-
rzystwa, bądź też przez nieodpowiedni dobór menu lub podawanie alkoho-
lu w nadmiarze.
Goście przy stole powinni pamiętać o obowiązku bawienia osób siedzą-
cych obok. Można wymieniać poglądy z osobą
miejsce naprze-

Podstrony