Gimnastyka przeciwrakowa Ni shi;
7. Moje własne obserwacje poczynione podczas pracy w Moskiewskim Naukowo -
Badawczym Centrum Zdrowia.
Hipokrates powiedział: „Jeśli w Przyrodzie jest choroba, to znaczy, że Przyroda ma na
nią lekarstwo. Trzeba je tylko znaleźć.” Jak to zrobić? Maksymaln ie przybliżyć warunki
naszego życia do praw przyrody. W tym celu należy:
1. Opanować gimnastykę oddechową (książka pierwsza, str. 49 -53);
2. Zmienić nawyki żywieniowe (książka pierwsza, str. 114 - 115);
3. Pić świeżo przygotowane soki warzywne i owocowe;
4. Stosować wodne zabiegi hartujące (kąpiele lecznicze, sauna, naprzemienny zimny i
gorący prysznic - pierwsza książka, str. 76 -84);
5. Uprawiać ćwiczenia fizyczne (niniejsza książka, str. 57 - 58, 60 -61, 74-75);
6. Oczyszczać organizm (pierwsza książka, s tr. 159 - 174, niniejsza książka, str. 45, 79
przepis nr 32, str. 81 przepis nr 34)
7. Wykonywać gimnastykę przeciwrakową Niszhi;
8. Nauczyć się panować nad psychiką (emocjami, myślami, pragnieniami - książka
pierwsza, str. 177-182, obecna książka, str. 91 )
Rozwinięcie wszystkich wyżej wymienionych punktów znajdziecie Państwo czytając
uważnie moje książki. Oto kilka wyjaśnień, dotyczących kwestii życiowych.
Odżywianie (problem odżywiania dokładnie opisałem w poprzedniej książce,
zwracam więc tylko uwagę na zasadnicze momenty).
1. Należy koniecznie stopniowo wykluczać z jadłospisu wszystkie rafinowane i
nienaturalne produkty (kiełbasy, wędliny, margaryny, konserwy, przetwory, ocet spirytusowy,
białą mąkę, zupy w proszku, różne sosy, itp.);
2. Ograniczyć do minimum spożycie cukru i produktów zawierających cukier oraz
jego dietetycznych zamienników (cukier zastąpić miodem);
3. Ograniczyć do minimum spożycie środków pobudzających (kawy, czarnej herbaty,
mięsa, bulionów mięsnych, mocnego alkoholu);
4. Ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych, w tym masła, żółtego sera, tłustych
gatunków mięsa.
5. Zredukować do minimum spożycie pieczywa drożdżowego.
Do jadłospisu należy włączyć kasze, gotowany ryż (najlepiej nie oczyszczony,
warzywa, owoce - nie mniej niż 5 rodzaj ów, zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej,
ryby, drób, kiełki pszenicy, ser biały (tłusty - 50 g dziennie), żółty ser (l - 2 plasterki
dziennie), jajka (na miękko - 3 razy w tygodniu).
Przy ustalaniu jadłospisu należy kierować się następującymi zasada mi: jemy
wszystko, co rośnie na ziemi, w ziemi, na drzewach (spożywamy w postaci surowej lub
gotowanej, dobrze byłoby, gdyby produkty były wyhodowane w regionie, w którym
mieszkamy), miód, jajka, kwaśne mleko. Układając jadłospis należy brać pod uwagę tabe lę
łączenia produktów (książka pierwsza, str. 114 -115, obecna książka, str. 48). Jadłospis należy
ustalać w następujący sposób:
1. sok, 2. surówka, 3. drugie danie - przed południem węglowodany (kasza, ziemniaki,
warzywa, owoce, tzn. produkty pochodzenia r oślinnego), po południu białka (ryby, biały ser -
produkty pochodzenia zwierzęcego).
Najlepiej jeść 2 razy dziennie. Jeżeli jesteście Państwo głodni - można jeść warzywa,
owoce lub pić herbatę z liści malin, jeżyn, brzozy, czarnej porzeczki (4 - 6 szklanek dziennie).
Koniecznie nauczyć się wolno przeżuwać (zdrowi 25 -30 razy, chorzy 50 - 70 razy)
każdy kęs.
Jeszcze raz chcę podkreślić konieczność picia przed posiłkami świeżo
przygotowanych soków i jedzenia surówek. Powody są następujące:
Jednym z najważniej szych światowych odkryć XX wieku w dziedzinie odżywiania
było odkrycie teorii trawienia membranowego. Według niej w procesie trawienia bierze
udział nie tylko żołądek i jelito cienkie, ale również naczynia krwionośne. Dlatego, jeśli
człowiek odżywia się by le jak, nie przestrzegając fizjologicznych zasad odżywiania,
niechybnie prowadzi to do chorób. Jeżeli dawniej uważano, że z jelita cienkiego do
organizmu przedostaje się tylko jeden „strumień” substancji odżywczych, to prace Ugolewa
dowiodły, że jest ich c o najmniej pięć. Jeden ze strumieni składa się z ponad 30 hormonów i
substancji hormonopodobnych, które powstają w komórkach jelita i jego florze bakteryjnej,
co ma decydujące znaczenie nie tylko dla procesu trawienia, ale i dla przebiegu czynności
fizjologicznych całego organizmu. Co więcej, okazało się, że swoją masą komórki te
przewyższają masę wszystkich komórek gruczołów dokrewnych i produkują hormony
identyczne z hormonami, wytwarzanymi przez gruczoły dokrewne. Oprócz tego, mikroflora
jelita cienkiego może produkować niezbędne hormony, witaminy, aminokwasy. Dlatego
każde hamowanie rozwoju mikroflory, np. antybiotykami, lub odwrotnie
- stworzenie
korzystnych warunków do jej patologicznego rozwoju na skutek ciągłego spożywania